Novosti

Novi IREKS-ov tehnički centar

Inovativnost, kompetencija, usmjerenost na kupca

Nakon pet godina planiranja i faze izgradnje od tri godine, u srpnju 2022. dogodilo se dugo očekivano useljenje u novi IREKS-ov tehnički centar koji se prostire na četiri kata ukupne površine od 1.000 m². Kako bi obilježili ovu prigodu, Dr. Thomas Kunte, voditelj odjela za istraživanje i razvoj u IREKS GmbH, i Gudrun Weber iz organizacije za istraživanje i razvoj u IREKS GmbH, daju nam početni uvid u novi svijet mikrobiologije, analize mikrotragova i senzorske analize, te objašnjavaju koje mogućnosti nudi Tehnički centar.

Dr. Kunte, zašto je izgrađen IREKS Tehnički centar? Naime, IREKS IQ centar, u kojem se sve vrti oko inovacija i kvalitete, već postoji.

Dr. Thomas Kunte: U IREKS IQ centru glavni su prioriteti ispitivanje kvalitete i testovi pečenja, koje sad možemo kvalitetno provoditi u proširenim i modernim prostorima novog Tehničkog centra. Ali, Istraživačko-tehnički centar omogućuje nam, prije svega, da optimiziramo preradu naših ratarskih usjeva i isprobavamo potpuno nove procese u cilju lansiranja jedinstvenih i inovativnih proizvoda na tržište. Ti inovativni proizvodi mogu koristiti pri proizvodnji pekarskih proizvoda prepoznatljive arome. Na taj način, za naše kupce u IREKS Centru za inovacije i kvalitetu, provodimo testove i ispitivanja duž cijelog lanca dodane vrijednosti „od farme do stola“.

Da budem sasvim konkretan: Koje su mogućnosti koje su se otvorile kao rezultat izgradnje novog Tehničkog centra?

Dr. Thomas Kunte: Naš, još jednom prošireni laboratorij za analizu mikrotragova je jedinstven u industriji. U njemu se svake godine provode testovi u vrijednosti od 2,5 milijuna eura. Činjenica da imamo ovakve kompetencije unutar tvrtke odlučujuća je prednost, jer nam to omogućuje da možemo brzo i u čestim intervalima provesti sigurnosno relevantna ispitivanja naših sirovina i proizvoda te puno brže prepoznati moguće probleme sa sirovinama, i to prije njihove upotrebe u našoj proizvodnji, a ne samo kad proizvodi stignu u skladišta naših kupaca. Tome pridonosi i naša najnovija oprema za analizu koju smo, zbog dobivenog prostora, sada mogli nabaviti. Na taj način, na primjer, možemo detektirati više od 200 pesticida u isto vrijeme samo jednim očitanjem ili odrediti tragove pšenice u pirovom brašnu potpuno novom metodom (digitalni PCR) – potonje nam daje apsolutno jedinstvenu prodajnu prednost.

Gudrun Weber: No, u Tehničkom centru IREKSA nisu dostupni samo novi uređaji za analizu, već i uglavnom prostori pomoću kojih se stvara još veća veza između Sektora proizvodnje i laboratorija. Središnji dio Tehničkog centra je Istraživački tehnički centar, koji pruža prostor za provođenje važnih serija ispitivanja za rafiniranje naših sirovina (npr. fermentacija, proizvodnja slada, sušenje ili zagrijavanje). Do sada smo bili u mogućnosti provoditi testiranja u vrlo maloj skali u IQ centru ili u velikoj skali u proizvodnji. Naprimjer, sada smo u mogućnosti da instaliramo malu pržionicu i ekstruder u novi Tehnički centar i tako zajedno s našim kupcima možemo testirati posebne sustave.

To znači da naši kupci ne samo da imaju koristi od sveobuhvatne analize i Vašeg znanja, već mogu tamo i stvarno raditi testiranja u praksi?

Gudrun Weber: Točno! Zajedno s njima možemo razviti sasvim individualne proizvode koji odgovaraju njihovom portfelju i njihovim proizvodnim pogonima.

To zvuči uzbudljivo, kao da je ovo stvarno obećavajuća investicija. Kako se izgradnja novog tehničkog centra uklapa u investicijsku strategiju IREKSA?

Dr. Thomas Kunte: Naravno, investicija ove vrste uključuje visoke troškove - u ovom slučaju u iznosu dvoznamenkastih milijuna eura. No, izgradnjom Tehničkog centra ulagalo se u budućnost. Novi tehnički centar nudi IREKSU sve preduvjete da može u ranoj fazi reagirati na promjene na tržištu, te da u nadolazećim godinama može bez ograničenja unaprijediti razvoj novih, inovativnih i prije svega pouzdanih proizvoda.