Iz prirode najbolje
Raznolikost i užitak
uvijek u novim dimenzijama
Ireks

Arome za stočnu hranu

Stočna hrana ima svoju nutritivnu vrijednost i karakterističnu aromu, što ovisi o kvaliteti, sastavu i vrsti upotrijebljenih sirovina. Dobro uzimanje hrane tj. hranidba životinja bitan je kriterij za razvoj životinja, pri čemu je značaj arome stočne hrane neosporan.

Problemi s uzimanjem hrane javljaju se kod mladih životinja, kao i u toku uzgoja pri prelasku s jedne na drugu hranu. Prelazak je posljedica potreba životinja, kao i promjene izvora sirovina, ali pri tome ne smijemo podcijeniti izrazitu osjetljivost životinja na miris i okus, koja nam još uvijek predstavlja zagonetku.

Moramo uzeti u obzir da životinje u svom prirodnom ambijentu i uzgoju imaju prilike uzimati drugačiju hranu, što je u intenzivnom uzgoju, najčešće u ograničenom prostoru, bitno izmijenjeno. Osjetilne stanice njuha – mirisa i okusa razvijene su i kod životinja u intenzivnom uzgoju, jer se genetske informacije prenose na nove potomke. Međutim, njima više nije na raspolaganju hrana karakterističnog prirodnog mirisa i okusa.

Mi u IREKS AROMI razvijamo modele kako u potpunosti uključiti prirodne potencijale domaćih životinja, posebno osjetila njuha - mirisa i okusa - arome i na taj način doprinijeti većoj radosti i zadovoljstvu uzimanja - jedenja hrane.

Zadovoljstvo jedenja hrane odražava se na ukupno psihološko i fiziološko raspoloženje životinje, što daje vrlo opipljive i pozitivne financijske učinke u uzgoju domaćih životinja.

 

Što je aroma?

Porijeklo karakterističnog okusa i mirisa pojedine hrane treba tražiti u sadržaju karakterističnih aromatskih supstancija, koje nastaju u prirodi u složenim procesima biosinteze i akumuliraju se u voću, povrću, cvijeću, začinskom i aromatskom bilju, redovito kao sastojci eteričnih ulja.

Arome su koncentrirani pripravci, koji se dodaju prehrambenim proizvodima radi davanja ili dopunjavanja okusa i mirisa.

Svrha aromatiziranja hrane nije prikrivanje lošeg mirisa ili okusa hrane (kako se to ponekad misli), već davanje hrani, odnosno vraćanje ili povećanje dijela izgubljene arome, koju je ta hrana izgubila prilikom tehnološke obrade. Tako priređene arome su dakle smjese aromatskih tvari, a stvorio ih je ljudski um.

 

Vrste aroma

Najčešća pitanja