Iz prirode najbolje
Sigurnost može pružiti
samo onaj tko je i sam siguran
Ireks
Hrvatski> KVALITETA> HALAL - Certifikacija u IREKS AROMI d.o.o.

HALAL – Certifikacija u IREKS AROMI

Veliko nam je zadovoljstvo obavijestiti vas da je IREKS AROMA u 2020. godinu ušla s certifikatom HALAL kvalitete.

U islamu, jednoj od vodećih religija, halal označava koncept prehrane kojeg se trebaju pridržavati svi vjernici islamske vjeroispovijesti. Pojam halal potječe iz arapskog jezika te znači dozvoljeno ili dopušteno, dok arapska riječ haram znači zabranjeno ili nedozvoljeno. Halal ne predstavlja samo hranu, već naputak prema kojemu bi se trebalo živjeti. Taj je stil života propisan šerijatom. Također, prema Kur’anu svaki pripadnik islamske zajednice mora voditi brigu o tome što i kako konzumira.

Preduvjet za uvođenje halal certifikata prema predmetnoj normi poštivanje je svih zakonskih propisa te primjena jasno definiranih procedura i pravila u skladu s normom, koja je ujedno i kompatibilna s međunarodnim standardima upravljanja kvalitetom. Halal standard registriran je kao norma HRN BAS 1049:2010, a utemeljen je na šerijatskim principima i Codexu Alimentariusu.

Današnji pristup halalu je tzv. pristup „od polja do stola“ koji podrazumijeva provođenje kontrolirane halal procedure tijekom cijelog procesa proizvodnje i dobivanja proizvoda, od nabave sirovine, preko njihova skladištenja i procesa proizvodnje, skladištenja gotovog proizvoda, distribucije pa do maloprodaje. Tijekom svakog dijela ovog procesa utvrđuje se halal status proizvoda, odnosno nijedan sastojak koji se koristi u proizvodnji halal proizvoda ne smije imati podrijetlo ni od čega zabranjenog Halal standardom. Tako, primjerice, proizvodi ne smiju sadržavati svinjetinu, alkohol, krv, aditive označene kao haram niti opojne tvari.

Halal kvalitetu može potvrđivati isključivo islamska zajednica ili licencirana certifikacijska kuća koju za to ovlasti islamska zajednica.

Tvrtke i kupci proizvoda na taj način zadovoljavaju zahtjeve potrošača, prvenstveno muslimana jer tako ispunjavaju vjersku obavezu, kao i ostalih potrošača jer takva hrana nije u suprotnosti s propisima drugih vjera. Halal certifikat tražen je zbog plasmana na lokalnom i regionalnom tržištu, plasmana na tržištu islamskih zemalja kao i plasmana na nemuslimanskim tržištima. Samo halal tržište smatra se najbržim rastućim tržištem i čini otprilike 20% ukupne proizvodnje hrane.

Ovim certifikatom jamčimo kupcima da su proizvodi proizvedeni u skladu s islamskim propisima te imaju sve uvjete u pogledu atributa halal kvalitete. Time ne samo da pratimo zahtjeve tržišta, već u konačnici osiguravamo i samo zadovoljstvo kupca te krajnjeg korisnika naših proizvoda.

 

Srdačan pozdrav,

IREKS AROMA d.o.o.

Certifikat HALAL

Popis halal certificiranih proizvoda: pekarski asortiman

Popis halal certificiranih proizvoda: mesni asortiman