Dodaci - poboljšivači
Dodaci – poboljšivači u praškastom obliku ili kao emulzije koriste se za bolju tehnološku obradu i poboljšanje pecivosti svih vrsta kruha, peciva i drugih pekarskih proizvoda, u smislu poboljšanja kvalitete gotovih proizvoda, povećanja volumena i zadržavanja svježine.
Poboljšivači su mješavine prehrambenih proizvoda i/ili prehrambenih aditiva u obliku brašna, paste, kreme ili u tekućem obliku, čija je svrha ubrzati ili pojednostaviti proizvodnju, te uravnotežiti fluktuaciju procesnih karakteristika ulaznih sirovina, kako bi se poboljšala kvaliteta pekarskih proizvoda.
Poboljšivači se dodaju tijekom pripreme i proizvodnje tijesta ili tijekom proizvodnje tjestenih masa.
Široka uporaba poboljšivača i mješavina za proizvodnju svih tipova pekarskih proizvoda dio je tehnoloških stremljenja da se na jednostavniji, učinkovitiji i brži način prirede proizvodi od mljevenih žitarica. Naravno, pri tome ne zanemarujemo ni visoki stupanj uživanja u proizvodu, udobnost, kao ni veću biološku vrijednost tako dobivenih proizvoda.
Nezavisno od uporabe strojeva za izradu, obradu i pečenje, uporaba poboljšivača ima kao neposredni cilj poboljšati procese proizvodnje i kvalitetu pečenih proizvoda