Iz prirode najbolje
Raznolikost i užitak
uvijek u novim dimenzijama
Ireks

#SAMOSLATKO 2021

5. DOBOŠ TORTA

Doboš torta je mađarski kolač originalno izrađen od putar kreme od čokolade, obložen mljevenim bademima, kestenima, lješnjacima ili orasima te prekriven slojem karamele kako bi se spriječilo prijevremeno isušivanje torte. Dobila je ime po svom izumitelju, mađarskom kuharu Józsefu C. Dobosu, vlasniku slastičarnice u Budimpešti. Krajem 1800e godine odlučio je napraviti tortu sa duljim rokom trajanja jer u to vrijeme su sistemi hlađenja bili limitirani.

Doboš torta je prvi put predstavljena na Nacionalnoj izložbi u Budimpešti. Kralj Franz Joseph i kraljica Elisabeth su je prvi degustirali. Uskoro je postala popularna u cijeloj Europi, posebice zbog izdržljivosti tijekom putovanja i njenog atraktivnog izgleda. Sa ravnim, glatkim karamelizirani preljevom izgleda jednostavno a opet tako elegantno. [1]

Naša verzija ove poznate slastice napravljena je od podloga sa FINIM BISKVITOM S JAJIMA, dok je krema napravljena savršenom kombinacijom MELLA KREME, MELLA WHIPA i MILK CHOCOLATE GHANA 43%. Unesite savršeno elegantni komadić povijesti u svoj asortiman uz IREKS proizvode!

Imate li pitanja o spomenutim proizvodima ili njihovoj tehnološkoj pripremi? Kontaktirajte nas i vrlo rado ćemo Vam pomoći!

 Video: DOBOŠ TORTA